Przepis na 4-6 osób rozdawany na pokazie gotowania paelli
- oliwa z oliwek
- 400g kurczaka
- 500 g wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 300 g kalmarów
- 2 pikantne papryki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g/ osobe ryżu
- 4 sztuki krewetek na osobę
- 400 g ryby
- 200 g groszku zielonego
- 20g słodkiej czerwonej papryki
- 4 małże na osobę
- szafren
- Wywar z kurczaka - ilość mniej więcej dwukrotnie większa od objętości ryżu
Przygotowanie:
W naczyniu do paelli podgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy kurczaka i wieprzowinę. Gdy mięso sie zarumieni dodajemy pokrojoną cebule i paprykę zieloną.
Gdy cebula i papryka są już dobrze podsmażone dodajemy kalmary, pikantne papryki, czosnek i dusimy chwile.
Dodajemy wywar z kurczaka czekamy aż zacznie wrzeć.Wrzucamy ryż i pozostałe składniki: groszsek zielony, rybę, słodką paprykę i szafran.
Ponad to w formie dekoracji dodajemy małże i krewetki. Wszystko gotujemy powoli, aż do odparowania wywaru. Na koniec naczynie zdejmujemy z ognia, przykrywamy folia aluminiową i zostawiamy na 10 min zanim zaczniemy serwować.
Ladne zdjecia i ciekawy colage.
OdpowiedzUsuń