Nadciągnęła do W-wy moda na pieczenie własnego chleba na zakwasie. Nie dziwię się dlaczego, wiem co jem i jestem syta.
Przepis na chleb
1 szkl. siemienia lnianego
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. ziaren słonecznika
1 szkl. mąki żytniej
1 szkl. otrębów pszennych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 kg i 1 szkl. mąki pszennej (czasem częściowo zastępuję ją mąką orkiszową bo wiem że jest bardzo zdrowa)
zakwas
2 łyżki miodu
1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej (wolę dodać jaglana bo ma ciekawe właściwości)
ewentualnie pestki dyni kminek
Wszystko dodać do miski i wymieszać. Następnie miód rozpuścić w 1 szkl wody. Dodać 5 szkl ciepłej wody. Wymieszać i odebrać ciasto na zakwas (do słoika do maks. 2/3 słoika zakręcić zakrętkę wstawić do lodówki). Ciasto włożyć do 2 keksówek posmarowanych masłem i posypanych mąką. Ciasto wyrównać wilgotną ręką przykryć ściereczką i odstawić na 12 h. Piec w temperaturze 18o stopni ok 1h20 . Smacznego
tak, ze wszystkich stron widze ostatnio chleb na zakwasie:) i Ty tak kusisz, oj Asiu:) na razie nabylam kosze do wyrastanie chlebe i poszukalam mak różnych:) tylko przeslij kochana troszke natchnienia i tez upieke:)
OdpowiedzUsuńKasia-grocha
Katarzyna - przesyłam natchnienie
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi ochoty... mniam...
OdpowiedzUsuńpodoba mi się pierwsze zdjecie :)
Pierwsze zdjęcie ma w sobie coś wręcz
OdpowiedzUsuń...mistycznego. Wcale nie żartuję.
A ostatnie - wręcz pachnie świeżym ,
prawdziwym chlebem ;)
(...mimo iż -
nie jadam chleba praktycznie w ogóle... ;p ,
a wyjątkowo - wyłącznie czarny lub ryżowy
ciemny).
Lubię za to - zapach chleba
i to bardzo.
Pozdrowienia!;)
-Marius
Chciałam ci tylko napisać że upiekłam twój chlebek
OdpowiedzUsuńI jest to ABSOLUTNA REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!
Jeden z najlepszych jakie jadłam.
Mało tego- jeden z najprostszych w wykonaniu !!!!
Mimo że nie miałam płatków owsianych i że wyrastał nie 12 ale jakieś
20 h (było trochę chłodno w domku i finalnie go włożyłam na 30st do
piekarnika na 4 h bo wolno się zbierał) jest dla mnie absolutnym
hitem
Bardzo dziękujemy razem z mężulem . Stoi przy mnie, zagryza z
masełkiem i micha mu się śmieje .
Częsciowo też dodałam makę razową orkiszową i jest na kaszy
gryczanej bo jaglanej nie miałam.
super bardzo się cieszę
OdpowiedzUsuńjak nie ma jakieś składnika to trudno - mnie się czasem to zdarza
a ciasto lepiej rośnie jak jest luźniejsze
mąż mówi że mu bardziej smakuje z kaszą gryczaną wiec tak teraz
robię
smacznego